Portugalia to kraniec Europy, owoce morza smakowane przy melancholijnych dźwiękach muzyki fado, degustacja porto w piwniczce lokalnej winiarni i słone atlantyckie powietrze…Portugalia to najdalej wysunięte na zachód państwo Europy, zajmujące część Półwyspu Iberyjskiego. Od zachodu i od południa oblewana jest przez wody Oceanu Atlantyckiego. Dodatkowo w skład Portugalii wchodzi szereg wysp na oceanie, jak Archipelag Azorski i Madera. Łagodny klimat śródziemnomorski, czyste plaże oraz bogata spuścizna historyczna przyciągają tu kilkanaście milionów turystów rocznie. W tym kraju kultura zachodnia łączy się z elementami kultury arabskiej.
Miejsca na wybrzeżu, które warto odwiedzić to Lizbona, Porto i Algarve. Żeglarze powinni też zawinąć koniecznie na portugalskie wyspy. Porty morskie w Portugalii posiadają starą tradycję żeglarską. Wybrzeże na południu jest skaliste, z klifami, między między którymi można odpocząć na piaszczystych plażach, natomiast na zachodzie wybrzeże ma kształt bardziej wyrównany.
W Portugalii panuje klimat śródziemnomorski. W zimie odczuwalne są wyraźne różnice między północą a południem kraju. Na wysuniętym najdalej na południe rejonie Algarve zdarzają się wtedy często ciepłe, słoneczne dni, a osłonięte plaże południa pozwalają opalać się przez cały rok. W centrum i na północy zimy bywają deszczowe i chłodne, ale nie mroźne. W lecie w całym kraju panują upały, a słoneczne dni zdają się nie mieć końca. Na północy bywa tak samo gorąco jak na pozostałym obszarze, ale występuje większe prawdopodobieństwo deszczu.
W portugalskiej kuchni dominuje dorsz pod każdą postacią. Codziennością są także owoce morza, takie jak krewetki, homary i sardynki (zwłaszcza grillowane). Wszędzie można zamówić też bardzo sycące zupy, takie jak bulion z warzyw, czy zupę czosnkową z chlebem i gotowanym jajkiem. Popularne są też różne rodzaje ciastek, zwłaszcza francuskie. Generalnie Portugalczycy jedzą dużo słodkości. W dolinach rzek Douro, Tag i Gwadiana uprawia się winorośl, z której produkowane są znane na całym świecie wina (zgodnie z tradycją ugniata się je gołymi stopami).