Niemcy leżą w środkowej Europie, od północy granicząc z Morzem Północnym, Danią i Bałtykiem, od wschodu z Polską i Czechami, od południa z Austrią i Szwajcarią, a od zachodu z Francją, Luksemburgiem, Belgią i Holandią. Od idyllicznych portów naturalnych aż po nowocześnie wyposażone mariny - państwo jest idealnym miejscem dla miłośników sportów wodnych z dobrze przygotowaną bazą żeglarską. Wody Bałtyku oferują ciekawe Cieśniny Duńskie oraz mnóstwo wysepek, portów, plaż, pięknych starych miasteczek i osad rybackich.
Polscy żeglarze swoje rejsy najczęściej zaczynają z wyspy Rugia (ze względu na bliskość i łatwy dojazd), największej wyspy Niemiec, silnie rozczłonkowanej z licznymi zatokami (największa i najgłębiej wcięta Jasmundzka oraz Promter Wiek), półwyspami (Jasmund, Wittow), wysepkami (Hiddensee, Ummanz), a od lądu oddzielonej wąską cieśniną Strelasund. Na Rugii znajdują się liczne miejscowości wypoczynkowe i uzdrowiskowe. Z mariny w Breege i Lauterbach na wyspie Rugia oraz Flensburga, Rostocku, Wendtorf, Greiswaldu i innych można żeglować po bardzo atrakcyjnym regionie zachodniego Bałtyku i Cieśnin Duńskich. Wybrzeże posiada piękne plaże zarówno Bałtyku jak i Morza Północnego.
Niemcy leżą w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego, z przewagą wilgotnych wiatrów zachodnich. Klimat kraju jest modyfikowany przez wpływ Prądu Północnoatlantyckiego, który jest północną odnogą ciepłego Prądu Zatokowego. Na północnym zachodzie i na północy występuje morska odmiana klimatu umiarkowanego, która cechuje się łagodnymi zimami i chłodnymi latami. Na wschodzie klimat jest bardziej kontynentalny - zimy bywają tu mroźne, a lata gorące. Środkowa część kraju nosi cechy klimatu przejściowego.
Kuchnia niemiecka jest kaloryczna i tłusta. Głównym jej składnikiem są mięsa i wędliny. Popularnym mięsem jest wieprzowina, z której przyrządza się np. Schweinebraten (pieczeń z sosem) czy frankfurterki (małe kiełbaski). Na północy Niemiec chętniej niż w innych regionach jada się ryby, z których najpopularniejszy jest pstrąg. Popularnymi warzywami są kapusta, ziemniaki i szparagi. Z napojów częściej pije się kawę niż herbatę. Popularnym deserem jest Apfelstrudel, czyli szarlotka na ciepło. Najchętniej spożywanym alkoholem jest oczywiście piwo.
Ciekawostki i porady:
Do najciekawszych wydarzeń kulturalno-rozrywkowych można zaliczyć:
Polecane trasy
Przedstawiamy poniżej propozycje rejsów z Lauterbach i Breege. Przy tygodniowym rejsie można odwiedzić Kopenhagę, zaś przy dłuższych rejsach w zasięgu są szwedzkie szkiery, Limfjord, Oslo i fiordy Norwegi.