Dania nie jest dużym krajem, ale mając ponad 7 000 km wybrzeża, 406 wysp, 278 portów jachtowych oraz mnóstwo stanowisk cumowniczych jest doskonałym miejscem dla żeglarzy. Warto odwiedzić Królestwo Danii ze względu na fiordy, zatoki, przyrodę, ciszę, idylliczne małe wysepki, malownicze miasta i świetną smażoną rybę.
Dania leży w północno-zachodniej części Europy, na półwyspie Jutlandzkim i kilkuset wyspach położonych na Morzu Bałtyckim. Największe wyspy to: Zelandia, Fionia, Lolland i Bornholm. Dania od południa graniczy z Niemcami, a od wschodu ze Szwecją, z którą ma lądowe połączenie za pomocą Mostu nad Sundem. Do Danii administracyjnie należy też Grenlandia i Wyspy Owcze. Wybrzeża Dani oblewają zarówno wody Morza Bałtyckiego jak i Północnego. Na wschód od Danii leżą Cieśniny Duńskie, Skagerrak i Kattegat, które łączą Morze Bałtyckie z Morzem Północnym.
Dania leży w klimacie umiarkowanym. Zimy są tu łagodne i wietrzne, a lata chłodne. Średnia temperatura stycznia wynosi około 0°C, a lipca 15,7°C. W ciągu roku w Dani występuje 121 dni deszczowych. Najwilgotniejszą porą roku jest jesień, a najsuchszą wiosna. Średnia roczna suma opadów wynosi 712 mm.
Długość wybrzeża Danii wynosi 7 314 km. Największa odległość od morza to 52 km. Zachodnie i północno-wschodnie wybrzeża Jutlandii są wyrównane. Wzdłuż brzegu występują mierzeje, wydmy, zalewy i jeziora lagunowe. Wschodnie wybrzeże jest fiordowe, z zatokami głęboko wcinającymi się w ląd. W północnej części występują klify. Wzdłuż południowo-wschodnich wybrzeży Danii ciągnie się pas piaszczystych płycizn, tzw. wattów.
Wielkość powierzchni Danii ciągle nieznacznie się zmienia, ponieważ morze niszczy jedne fragmenty wybrzeża, a nadbudowuje inne. Na południowo-zachodnim wybrzeżu Jutlandii pływy wynoszą 1-2 m, a zasięg oddziaływania pływów wynosi 10 km.
W kuchni duńskiej główną rolę odgrywają różnego rodzaju mięsa, ryby, ziemniaki, warzywa, owoce, grzyby, a także produkty mleczne (słynne są zwłaszcza duńskie sery). Kuchnia duńska jest podobna do polskiej - obiad składa się zwykle z mięsa, ziemniaków i warzyw. Podaje się go jednak wieczorem, w godzinach 18-19. Narodowa potrawą jest Smorrebrod - kanapka z jajkiem, serem, salami, wędzonym łososiem lub marynowanym śledziem. Najpopularniejszym daniem mięsnym jest frikadeller – klopsiki z wieprzowiny wymieszanej z mąką, jajkami, siekaną cebulą i ziołami, podawane z ziemniakami i sosem. W kuchni duńskiej popularne są ryby, najczęściej pieczone lub przyrządzane w zalewie octowej. Najchętniej spożywanymi napojami są: kawa, soki oraz mleko, natomiast herbata nie jest popularna.
Dobrze przygotowana infrastruktura żeglarska sprawia, iż czarter w Danii to czysta przyjemność. Rejsy można rozpocząć z Dyvig (wyspa Als, marina Den Gammle), Aabenraa (Apenrade) oraz Augustenborg .