Kuba jest państwem wyspiarskim położonym w Ameryce Środkowej, na Karaibach. Państwo leży na wyspie o tej samej nazwie, długiej i wąskiej - z tego względu określanej czasem mianem "krokodyla" - oraz szeregu mniejszych wysepkach. Największym miastem i stolicą Kuby jest Hawana. Pozostałe ważne miasta to położone na południowym zachodzie Santiago de Cuba i bardziej centralnie zlokalizowane Camagüey. Teoretycznie Kuba jest republiką, ale krajem od lat rządzi dyktator Fidel Castro. Kubańskie symbole: Che Guevara, salsa, cygara i rum. A ponadto rajskie plaże i egzotyczna roślinność. Taka właśnie jest Kuba - bieda i socjalistyczna rzeczywistość, ale też gościnność i radość.
Kuba leży na zachód od Oceanu Atlantyckiego, na wschód od Zatoki Meksykańskiej, na południe od Cieśniny Florydzkiej, na północny zachód od Cieśniny Zawietrznej i na północny wschód od Cieśniny Jukatańskiej. Długość wybrzeża wynosi 3 735 km. Wybrzeża są dobrze rozwinięte, z licznymi zatokami. Na Kubie znajduje się ponad 300 naturalnych plaż, z charakterystycznym białym piaskiem. najpopularniejszą z nich jest Varadero.
Ze względu na bogactwo i różnorodność przyrody aż 1/5 obszaru Kuby to tereny chronione. Sześć najcenniejszych obszarów wpisano na listę UNESCO: Guanahacabibes Peninsula, Sierra del Rosario i Ciénaga de Zapata National Park na zachodzie; el Caguanes National Park w części centralnej oraz Baconao Park i Cuchillas del Toa we wschodniej części Kuby. Najbardziej popularnymi gatunkami roślin są orchidee, kaktusy oraz palmy, natomiast wśród zwierząt krokodyle.
Kuba leży w klimacie podzwrotnikowym, modyfikowanym przez wpływ pasatów. Pora sucha występuje od listopada do kwietnia, a pora deszczowa od maja do października. Średnie temperatury miesięczne wynoszą od 21°C w styczniu, do 27°C w lipcu, a przeciętna ilość słonecznych dni w roku to około 330. Położenie w strefie zwrotnikowej sprawia, że Kuba jest wystawiona na częste występowanie huraganów. Występują one najczęściej we wrześniu i październiku.
Kubańska kuchnia stanowi połączenie wpływów hiszpańskich, afrykańskich i karaibskich. Typowe dania zawierają ryż i fasolę gotowane razem lub osobno. W kuchni kubańskiej wykorzystywana jest także malanga (roślina bulwiasta), ziemniaki i bataty. Najpopularniejszym mięsem jest wieprzowina, z której przyrządza się najczęściej steki. Popularnymi napojami alkoholowymi na Kubie są lekkie piwo i rum, który zazwyczaj stanowi podstawę drinków. Najczęściej spotykane drinki to Daiquiri, Mojito i Cuba Libre. Kubańczycy piją również bardzo mocną i słodką kawę, popalając do tego oczywiście znane na całym świecie cygara.