Mam przed sobą książkę pod tytułem „Encyklopedia potraw z ryb”. W wypadku książek kucharskich pierwszą rzeczą, na którą spoglądam to nazwisko autora. Chodzi mi o to, czy ten kto ową książkę napisał daje szansę, że będzie to rzecz fachowa. I tak, jeśli widzę, że na temat kuchni włoskiej rozpisuje się Niemiec, to bez specjalnego żalu odkładam taki tom z powrotem na półkę księgarską, jeśli o kuchni francuskiej wymądrza się na przykład Anglik, to postępuję podobnie. Chcę mieć pewność, że instruuje mnie osoba, która dany temat naprawdę dobrze poznała, jak to się mówi „wyssała tę wiedzę z mlekiem matki”.
Wspomniana Encyklopedia napisana została w Szwecji, a że to naród morski i na rybach się zna, to taką książkę warto przeczytać. Druga rzecz, która dla mnie jest ważna to to, czy mamy do czynienia jedynie ze zbiorem przepisów, czy też jest w takiej pozycji coś więcej. „Encyklopedia potraw z ryb” o podtytule „Przepisy na pyszne potrawy z ryb i owoców morza” spełnia to oczekiwanie. Pierwsze 40 stron poświęcone jest na opisy gatunków i rodzajów ryb, zarówno morskich jak i słodkowodnych, otrzymujemy informacje o ich sprawianiu i przygotowaniu na różne sposoby, a wszystko to bogato ilustrowane niezłymi zdjęciami.
Trzeba dodać, że książka ta będzie nagrodą dla osoby, która umieści w maju na Tawernie najciekawszy, oryginalny przepis, opatrzony zdjęciem.
„Encyklopedia potraw z ryb”
Przepisy na pyszne potrawy
z ryb i owoców morza
Wydawnictwo REA 2009
stron 192
cena: 34,90 zł.