Jadowite? Wąż albo pająk – to macie na myśli. A tu niespodzianka, bo jednym z najjadowitszych stworzeń świata jest…ryba. I to taka, na którą łatwo się natknąć w płytkich wodach, a nawet na brzegu.
Oczywiście, wszyscy słyszeliśmy o budzących grozę upodobaniach Japończyków do jedzenia trującej ryby fugu. Jednak fugu, żeby się nią zatruć, trzeba spożyć, jeśli więc nie lubicie sushi, jesteście stosunkowo bezpieczni. Natomiast szkaradnica, bo o niej mowa, ma brzydki zwyczaj kłucia kolcami. A że kolcze połączone są z gruczołami jadowymi, to tego…no, powiedzmy wprost. Szkaradna szkaradnica może zabić. Tak, człowieka też.
Szkaradnica występuje w wodach morskich w Morzu Czerwonym, Oceanie Indyjskim i Oceanie Spokojnym. Niektórzy naprawdę lubią chodzenie po bandzie, dlatego hodują ja także w akwariach, ze względu na niezwykły wygląd (a jak myślicie, od czego wzięła się jej nazwa?). Poza tym i tego już naprawdę nie będziemy komentować, szkaradnica stanowi przysmak kulinarny w niektórych regionach świata, np. w Hongkongu.
Szkaradnica jest rybą drapieżną, która swoją nazwę otrzymała ze względu na nieoczywista urodę. Przypomina kawałek skały (dlatego też czasem nazywa się ja także ryba – kamieniem), przez co łatwo jej nie zauważyć, a tym samym na przykład nadepnąć. Jest masywna, ma ok. 40 centymetrów Szkaradnica na swoje ofiary czatuje pozostając w bezruchu i atakuje, gdy potencjalny obiad jest wystarczająco blisko.
Szkaradnica poluje na ryby oraz skorupiaki a człowiek jest nieco zbyt Duzy jak na jej typową zdobycz – skąd więc tyle ofiar szkaradnic wśród ludzi? Ano dlatego, że człowiek też lubi ulubione siedliska szkaradnic. A nadepnięta, czyli „zaatakowana” szkaradnica oczywiście będzie się bronić, nadstawiając kolce i wstrzykując za ich pomocą neurotoksyny.
Ukłucie szkaradnic jest niezwykle bolesne i potrafi być śmiertelne. Co prawda obecnie dostępne już na rynku jest serum, które pomaga w leczeniu przypadków ukłucia. A zanim człowiek znajdzie się pod opieką lekarza, może samodzielnie zneutralizować truciznę. Niszczy ją temperatura powyżej 45 stopni, więc przede wszystkim trzeba zanurzyć ranę w gorącej wodzie.
Tagi: szkaradnica, ryba, jad