Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą
surowe oczyszczone krewetki - 24 sztuki
pokruszony ser feta - 200 gramów
bulion drobiowy
pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
bazylia
pomidory w puszce - 425 gramów
cebula dymka - 4 sztuki
przecier pomidorowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula - 1 sztuka
skórka z cytryny - 2 łyżeczki
ząbek czosnku - 4 sztuki
świeże oregano - 1 łyżka
masło - 30 gramów
świeży tymianek - 1 łyżka
pomidory - 2 sztuki
cukier - 1 szczypta
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru. Rozpuść bulion drobiowy w 125 ml. wody. Dolej razem z winem do pomidorów. Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymkę, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, cebulę dymkę, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy. Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym, dodaj zioła i posiekane pomidory. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.