Kakao
200ml mleka
2 łyżeczki kakao
opcjonalnie:
50ml amaretto
1.Wlewamy mleko do garnka i stawiamy na kuchenkę.
2.Trzymamy garnek na wolnym ogniu aż zacznie gwizdać (garnek z gwizdkiem - specjalna wersja do gotowania mleka).
3.Tak przygotowane mleko przelewamy w całości do kubka. Ale uwaga: OSTROŻNIE - mleko jest gorące, nie tylko garnek.
4. Do kubka wsypujemy odmierzone 2 łyżeczki kakao i energicznie mieszamy w jednym z dwóch możliwych kierunków starając się wytworzyć jak największy wir w centrum kubka, ale tak, by zawartość mimo wszystko nie rozprzestrzeniła się poza obszar naszego kubka.
(5.Wersja EXTENDED: dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy (patrz pkt.4)
6.Przystawiamy kubek do ust i stopniowo zwiększamy jego przechył w kierunku wlotu gardła aż do opróżnienia. Ewentualnie wsysamy zawartość poprzez słomkę.
SMACZNEGO!