TYP: a1

Kakao

Koszta
niskie
Trudność
średnie
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 30 minut
200ml mleka 2 łyżeczki kakao opcjonalnie: 50ml amaretto
1.Wlewamy mleko do garnka i stawiamy na kuchenkę. 2.Trzymamy garnek na wolnym ogniu aż zacznie gwizdać (garnek z gwizdkiem - specjalna wersja do gotowania mleka). 3.Tak przygotowane mleko przelewamy w całości do kubka. Ale uwaga: OSTROŻNIE - mleko jest gorące, nie tylko garnek. 4. Do kubka wsypujemy odmierzone 2 łyżeczki kakao i energicznie mieszamy w jednym z dwóch możliwych kierunków starając się wytworzyć jak największy wir w centrum kubka, ale tak, by zawartość mimo wszystko nie rozprzestrzeniła się poza obszar naszego kubka. (5.Wersja EXTENDED: dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy (patrz pkt.4) 6.Przystawiamy kubek do ust i stopniowo zwiększamy jego przechył w kierunku wlotu gardła aż do opróżnienia. Ewentualnie wsysamy zawartość poprzez słomkę. SMACZNEGO!
0 0
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3