mięso wieprzowe (szynka) - 1 kg - zamiennie może być dowolna padlina nawet z puszki
papryka czerwona - 2 szt.
pomidory pokrojone w puszce - 1 szt
cebula - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
kostka rosołowa - 2 szt.
jajko - 1 szt.
mąka - 2 łyżki
gulasz knorr - 1 torebka
cukinia mała - 1 szt.
przyprawy: sól, cukier,maggi, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatałowa (najlepiej świeżo starta), pieprz ziołowy
Mięso pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię dodać oleju, soli i pieprzu ziołowego, smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru, następnie dodać wody i dusić na małym ogniu.
Czas zależy od rodzaju mięsa. Do drugiego garnka wrzucamy pokrojoną w paski najlepiej obraną ze skórki paprykę, cebulę pokrojoną w piórka, pokrojoną w paski cukinię i zalewamy wodą, wstawiamy na piec. Do gotującej się zupy dodajemy kostki rosołowe, pomidory z puszki i przyprawy oraz rozdrobniony czosnek. Gotujemy przez ok. pół godziny, łączymy z miękkim mięsem, dodajemy roprowadzony w małej ilości zimnej wody fix knorra i gotujemy razem ok. 15 min. Jajko wbijamy do filiżanki, roztrzepujemy widelcem i dodajemy ok 2 duże łyżki mąki, solimy trochę, roztrzepujemy do uzyskania gęstej jednolitej ale ciągnącej masy. Małą łyżeczką nakładamy małe kluseczki do gotującej zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 min.
Bon Appetit