Paluszki z soli
Składniki, 2 porcje (lub 6 mniejszych - przystawki)
2 filety soli, każdy po około 160 g
sól i pieprz
olej roślinny do głębokiego smażenia
ćwiartki cytryny do serwowania
panierka: mąka, bułka tarta, 1 jajko
sos: 200 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka szczypiorku
sos:
szczypiorek oraz czosnek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem. Odczekać 10-15 minut aż przesiąknie czosnkiem.
paluszki:
filety pokroić w mniejsze prostokąty i kolejno zanurzać w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtoczyć mące i bułce tartej. Smażyć w gorącym oleju przez około 2 - 3 minuty, aż będą miały chrupiącą i złotą skórkę. Paluszki można raz przewrócić podczas smażenia. Podawać zaraz po usmażeniu z sosem czosnkowym, skrapiać sokiem z cytryny.