Makaron z kurkami
Nazbierane w lesie grzyby kurki - im więcej, tym lepiej
Śmietana 18%
Makaron, np. tagliatelle lub świderki
Trochę masła
Sól, pieprz
Może być natka pietruszki
Nie ma to jak prosta, tania, a jednocześnie smaczna potrawa z własnoręcznie nazbieranych grzybów! Kurki mają na szczęście to do siebie, że ciężko pomylić je z innymi grzybami. (Żółciutkie, blaszkowane od spodu, z gładkimi kapeluszami; rosną najczęściej w "koloniach", więc kiedy trafi się na jedną, warto szukać obok)
Oczyszczone i pokrojone kurki podsmażamy na maśle na patelni. Gdy wypuszczą trochę wody, przykrywamy je i dusimy ok. 20 minut tak, aby były miękkie. Pod koniec duszenia solimy. W międzyczasie gotujemy makaron. Następnie do kurek dodajemy kubeczek śmietany, pieprz do smaku i dusimy to jeszcze razem ok. 3 minut. Łączymy z makaronem, całość można posypać posiekaną natką pietruszki.