płatki makaronu lasagne - 12-14 płatków
mięso mielone (najlepiej z szynki) - 0,5 kg
cebula - 1 szt.
ser żółty (starty na wiórki) - 20 dag
jajo - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
szpinak (mrożony lub świeże liście) - 20 dag
fix knorr (carbonara lub 4sery i brokuły) - 1 op.
śmietanka 30% - 100ml
ketchup napoli - ok. 150g
Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia, gałka muszkatałowa
Mięso usmażyć na patelni na oleju z cebulą pokrojoną w piórka z przyprawami. Rozmrożony albo świeży szpinak w misce wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem solą i pieprzem. W małym rondlu w 100 ml zimnej wody i śmietance rozprowadzić fix ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wbić surowe jajo i energicznie zamieszać, dodać 50g startego sera i dalej mieszać. Knsystencja sosu musi być bardzo gęsta. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć na dnie płatki makatonu (suche nieugotowane), wyłożyć połowę przegotowanego mięsa, na wierzch rozprowadzić równomiernie ketchup, ułożuć kolejną warstwę makaronu. Następnie ułożyć drugą część mięsa, na to 150g startego sera (najlepiej mozarella twarda), ułożyć kolejną warstwę makaronu. Mocno przycisnąć rękami. Na to wyłożyć szpinak o ostatnią warstwę makaronu. Na górę rozprowadzić równomiernie i szczelnie wcześniej przegotowany sos, tak aby utworzyć pierzynkę pod którą będzie zapiekała się lasagne. Zapiekać 40 min w piekarniku o temp. 180 st. C.
SMACZNEGO