TYP: a1

Lasagne z sosem Bolognese

Koszta
średnie
Trudność
średnie
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny
500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów makaron bolognese - opakowanie 500 g sól, pieprz, bazylia olej lub oliwa z oliwek sos biały: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól, pieprz 100 g startego sera żółtego szczypiorek do posypania bagietka
Jest to dość prosty sposób na Lasagne z sosem Bolognese. Pamiętać należy, że makaron po nałożeniu warstw będzie tylko wtedy gotowy jeśli będzie wystarczającą wilgotny od sosów, które na niego kładziemy. Inaczej się po prostu nie "ugotuje" w piekarniku. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebule. Na minutę przed końcem dodajemy pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i bazylię. Gdy mięso się usmaży, dodajemy pomidory z puszki. Smażymy około 5 minut. Sos biały: Na patelni topimy masło a następnie dodajemy mąkę. Zarumieniamy (1-2 minuty). Następnie powoli dodajemy mleko, mieszamy. Dodajemy do momentu jak sos nie przyjmie konsystencji "maślanki" - nieco rzadsza konsystencja od śmietany. Dodajemy sól i pieprz. Blaszkę smarujemy masłem, kładziemy 1 warstwę płatów lasagne, przekładamy sosem mięsnym. Gdy zabraknie sosu, kładziemy ostatnią warstwę i polewamy sosem białym (mamy zakryć całą powierzchnię). Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika (200 C) na około 20-minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z bagietką.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3